Grafisch ontwerp technisch perfect

Een goed grafisch ontwerp is technisch perfect

Grafisch ontwerp altijd zoals het is bedoeld.

Een goed grafisch ontwerp is meer dan een mooie afbeelding. Een goede grafisch vormgever of een goed reclamebureau levert vormgeving af waar jij mee uit de voeten kunt. Kleuren kloppen altijd en de vormen zien er in elke uiting strak uit. Je kan het gebruiken in je Word-document maar ook op de visitekaartjes die je uitdeelt. Alle gedrukte en digitale uitingen stralen dezelfde kwaliteit uit. Dát waar jouw bedrijf voor staat.

De goede doe-het-zelver
Bijna alle ondernemers of startende ondernemers kennen wel een goede doe-het-zelver. De creatieve buurman, neefje van een kennis of vrouw die ook wel handig is met een computer en ook best wel een leuk grafisch ontwerp kan maken voor een brochure of huisstijl.

verkeerd grafisch ontwerp drukkleuren technische verkeerd in de prullenbakGoedkoop is duurkoop
‘Een leuk ontwerp’ is echter vaak niet een goed ontwerp. Dan kan het zomaar gebeuren dat jouw dure drukwerk, dankzij verkeerd kleurgebruik (bijv. beeldschermkleuren voor drukwerk), direct in de oud papierbak kan. Dit omdat het een totaal andere uitstraling heeft en de kleuren niet kloppen bij de huisstijl.

Technische perfectie
Een goed ontwerp is naast dat het er goed uitziet, ook technisch perfect. Doordat het grafisch en technisch goed in elkaar zit, ziet het er altijd uit zoals jij en de vormgever het hebben bedacht. Het geheim van perfectie zit hem dan ook in de juiste kleurinformatie, kleurenprofielen, juiste opbouw, ingesloten lettertypes et cetera.

RGB beeldschermkleuren CMYK drukkleuren grafischIn de praktijk
Bij VDS Crossmedia krijgen wij regelmatig materiaal aangeleverd voor de opmaak van kranten en magazines. Dit materiaal wordt vaak aangeleverd in Word en de kleuren daarin zijn RGB (beeldschermkleuren). Hierdoor krijgen wij, maar vooral de uitgevers van de kranten en magazines te horen dat de kleuren afwijken van het aangeleverde materiaal. Voor drukwerk hebben wij CMYK-waarden nodig, echter zijn deze vele malen beperkter dan de kleuren van een beeldscherm. Zie de afbeelding hieronder voor een kleur in RGB dat is omgezet naar CMYK met krantenprofiel.

Uiteraard doen wij altijd onze uiterste best om goed materiaal te krijgen. Mocht dat niet aanwezig zijn, dan verbeteren wij het zo goed mogelijk met de beschikbare technieken. Alles om ervoor te zorgen dat de krant of het magazine en jouw materiaal er perfect uit komen te zien.

Maar een logo dan?

Ook wanneer het maar gaat om een klein product moet het helemaal kloppen. Wil jij je logo op de website en in de krant, dan heb je daar verschillende bestanden voor nodig. De kleuropbouw klopt, maar dan ben je er nog niet. Probeer ervoor te zorgen dat je van jouw logo ook altijd een vectorenbestand hebt (eps of ai). Dan is het nog het mooist als je deze hebt in beeldscherm, uncoated en coated kleuren, zodat het overal bruikbaar is. Heb je alleen een jpg, bmp of png, dan kom je vroeg of laat in de problemen met je huisstijl. Wij kiezen er dan ook voor om een eps of ai en png aan te leveren bij klanten en geen jpg. Waarom geen jpg? Kijk hier maar eens naar.

Heb je alleen een jpg van je logo?
Als je je logo alleen online wil gebruiken hoeft het geen probleem te zijn, tenzij het een witte achtergrond heeft en je website een zwarte. Wil je er toch meer mee doen? Dan kan je een vormgever vragen om je logo na te maken in vectoren met de juiste kleuren. Maar misschien ben je wel aan een nieuw logo en nieuwe huisstijl toe. Misschien is dat het overwegen waard nu je toch naar de vakman stapt.

In een vorig blog heb ik het al eens gehad dat alleen een logo ontwerpen niet heel verstandig is. Lees hier waarom je grafisch ontwerp volledig moet zijn..

drukwerk grafisch ontwerpen magazine krant flyer