snelheid optimaliseren wordpress website - emmen - drenthe

Zorg voor een snelle website: optimaliseer WordPress

WordPress optimaliseren voor een hogere snelheid

Met meer dan 70 miljoen installaties is WordPress het meest populaire content management systeem (CMS). Daarnaast is dit CMS bijzonder gebruiksvriendelijk en is het mogelijk door het gebruik van uitbreidingen (plugins en templates) vrij snel een professionele website te bouwen. Maar hoe zit het met de snelheid van een website gebaseerd op WordPress? In principe kan een WordPress website net zo snel geladen worden als elke andere dynamische website. Naast de vraag om website aanpassingen, krijgen wij net zo vaak de vraag om een WordPress website te optimaliseren voor een hogere snelheid.

Is een snelle website dan zo belangrijk?

Het optimaliseren van uw website is niet alleen goed voor de ervaring van uw bezoekers, maar draagt ook bij aan een betere positie binnen de Google zoekmachine. Een snelle website wordt door Google beloond en een langzame website wordt zelf gestraft door een lagere positie in Google!

Hoe kan ik de snelheid van mijn WordPress website testen?

Voor het testen van de snelheid van uw website zijn er een aantal online tools beschikbaar. De meest populaire tools zijn PageSpeed Insights (Google), Pingdom Toolsen GTmetrix. Bij het gebruik van deze tool ontvangt u niet alleen een testresultaat maar ook het advies op welke punten u de website moet optimaliseren. Bij de test van Google krijgt uw website voor mobiel en desktop een cijfer van 0-100. Om voor uw WordPress website een goed resultaat te halen, hebben wij de volgende tips verzameld.

9 tips voor het optimaliseren van uw WordPress website

optimaliseer wordpress website voor snelheid

Gebruik snelle webhosting (geoptimaliseerd voor WordPress)
Er zijn verschillende situaties wanneer uw website door een trage webhosting niet voldoende presteert. De meest voorkomende is “overselling”. In dit geval plaatst uw hosting provider te veel websites op een server. Op het moment dat er dan te veel websites tegelijk meer geheugen en/of CPU gebruiken, worden alle websites op de server traag of zelf onbereikbaar. Een andere reden voor trage hosting is dat de webhost niet voldoende is geoptimaliseerd voor een WordPress website.

Installeer een WordPress cache plugin
De meest belangrijke optimalisatie methode is een website cache. WordPress maakt gebruik van PHP scripts en een MySQL database. Voor elke WordPress pagina worden een groot aantal database query’s en PHP functies uitgevoerd en deze hebben intern geheugen (RAM) nodig. Door het gebruik van een cache plugin wordt een kopie van elke pagina in het HTML formaat opgeslagen en deze versie wordt dan via de webbrowser geserveerd. Wij adviseren de installatie van de WPRocket plugin.

Optimaliseer de afbeeldingen
Controleer of de afbeeldingen in de juiste afmetingen zijn opgeslagen. Wij zien het regelmatig dat foto’s met te grote afmetingen (en bestandsgrootte) via de HTML/CSS eigenschappen worden verkleind zodat deze in het layout van een website of pagina passen. Deze extra laadtijd kan worden voorkomen door a) de juiste afmetingen te gebruiken en b) de bestanden waar mogelijk te comprimeren.

Beperk het aantal JavaScript en CSS bestanden binnen uw WordPress thema
Voor een geavanceerd WordPress thema worden vaak verschillende bibliotheken gebruikt. Op het moment dat een pagina wordt aangeroepen, worden gelijktijdig een aantal JavaScript en CSS bestanden geladen. Helaas worden deze bestanden ook geladen op pagina’s waar de functies uit deze bibliotheken niet nodig zijn. Gebruik binnen uw WordPress thema de WordPress condities om deze bestanden alleen te laden waar het echt nodig is.

Voorkom onnodige redirects (doorverwijzingen)
Een redirect van een webpagina is een automatische doorverwijzing naar een andere website of pagina. Vermijd zo veel mogelijk redirects wanneer een pagina of bestand(en) geladen wordt. Elke redirect kost geheugen en laadtijd. Controleer bijvoorbeeld of een link de complete URL bevat, het gebeurt nog vaak dat de laatste slash ontbreekt. Wanneer dit het geval is, zal WordPress eerst een redirect naar de juiste URL (inclusief slash) uitvoeren en pas dan de pagina laden.
Wanneer uw website een aantal wijzigingen heeft gehad, is de kans groot dat er redirects voor oude URL’s nodig zijn, welke dan naar de nieuwe adressen verwijzen. In dit geval is het beter om de redirects met veel traffic via het .htaccess bestand uit te voeren en niet met behulp van een WordPress plugin.

U gebruikt (slechte) WordPress plugins die uw website vertragen
Misschien gebruikt u zelf niet zo veel plugins, maar het is mogelijk dat er één of meer erg veel geheugen en/of laadtijd nodig hebben. Controleer alle plugins en vervang (indien mogelijk) de plugins die slecht presteren door een betere.

Uw website werkt nog met een oudere PHP versie
Een aantal webhosting providers bieden de mogelijkheid om websites ook via oudere PHP versies te laten werken. Dit wordt vooral aangeboden omdat oudere scripts niet compatibel zijn met de recente PHP versie. Helaas zijn de oudere PHP versies minder snel dan de recente versie. Vraag uw provider om de PHP versie aan te passen en los eventuele problemen in uw website op (o.a. PHP foutmeldingen). De moeite loont: De PHP versie 7.0 is dubbel zo snel dan de eerdere versie 5.6!

Uw website heeft geen geldige instellingen voor de Browsercache
Statische bestanden zoals afbeeldingen, HTML, CSS en Javascript bestanden worden in de cache van elke browser opgeslagen. Hierdoor wordt een website sneller geladen omdat de bestanden niet steeds opnieuw worden geladen. Controleer dus of uw website en/of hosting dit soort Browsercache ondersteunt.

Beperk het aantal externe scripts en tools op uw website
Voor functies zoals een LiveChat of de FaceBook like box wordt voor de juiste werking een stukje JavaScript code in uw website geplaatst. Deze codes roepen externe bestanden op welke ervoor zorgen dat de functie op uw website beschikbaar wordt. Helaas zijn dit soort functies vaak erg vertragend. Overleg bij elke functie die u op de website plaatst of deze echt nodig is. Daarnaast kunt u deze alleen op de meest belangrijke pagina’s tonen (bijvoorbeeld de LiveChat alleen maar tijdens de checkout en op de zoekpagina).

Een aantal tips kunt u zeker gelijk opvolgen. Door het optimaliseren van de afbeeldingen zal uw website gelijk sneller worden. Bij sommige andere optimalisatie tips bent u misschien afhankelijk van uw webhosting provider en/of webbouwer.

VDS Crossmedia bouwt website die technisch volledig geoptimaliseerd zijn. Daarnaast kunnen wij zorgen voor een onderhoudspakket van de website (beveiliging, hosting en snelheidsoptimalisatie), het beste resultaat kunnen wij alleen garanderen in een door ons gemaakte website. Wilt u dat wij uw website optimaliseren? Neem dan contact met ons op.