WordPress website laten maken

Waarom wij WordPress websites maken

Waarom gebruikt VDS Crossmedia WordPress als content management systeem (CMS)? Deze vraag wordt ons vaak gesteld, wanneer mensen ons vragen een nieuwe website te bouwen. In deze blog ga ik dit uitleggen.

Waarom richten wij ons alleen op WordPress websites?

Je kunt gebruik maken van allerlei verschillende CMS systemen, enkele voorbeelden: Drupal, Joomla!, Concrete5, ModX. Uiteindelijk zal je zien dat ieder bedrijf dat websites maakt een eigen voorkeur heeft. Het gaat erom dat het Content Management Systeem vrij beschikbaar is, door wordt ontwikkeld, uit te breiden is en eenvoudig in gebruik is.

De belangrijkste redenen om WordPress te gebruiken voor ons zijn:

  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Zoekmachine vriendelijk
  • Open source
  • Grote community
  • Schaalbaar en flexibel

wordpress gebruiksvriendelijk cmsEen gebruiksvriendelijk CMS

Websites gemaakt met WordPress als CMS hebben een duidelijke backend. Het content management systeem is erg eenvoudig van opzet. Iedereen kan er redelijk mee leren werken. Het beheren van webpagina’s, nieuws, een blog of een portfolio is erg eenvoudig. Wereldwijd wordt WordPress in bijna 30% van de websites als CMS gebruikt, dit komt neer op ongeveer 75 miljoen websites. Dit heeft er voor gezorgd dat de beheeromgeving van WordPress optimaal is ingericht voor de website beheerder.

Een zoekmachine vriendelijke website (SEO)

De code van WordPress is speciaal ingericht om het indexeren door Google zonder problemen te laten verlopen. Websites gebouwd met dit CMS zullen door Google daardoor snel en goed worden geïndexeerd. Dit komt door een goede technische opbouw van de WordPress code en het systeem waarmee je goed paginatitels en url’s kan aanmaken voor de pagina’s binnen de website. Ook zijn er verschillende plug-ins die je nog verder kunnen helpen bij het optimaliseren voor zoekmachines.

WordPress is een open source CMS

Het CMS mag door iedereen worden gebruikt. De software heeft een open broncode. Hierdoor wordt er gezegd of gedacht dat WordPress gratis is (hierover straks meer). Doordat het open source is wordt het doorontwikkeld en up-to-date gehouden door een community. Er komen steeds meer features bij die toegankelijk worden na een update.

De WordPress community

Door de zeer actieve community wordt de software iedere dag een beetje beter. De groep aanhangers is enorm en er wordt op grote schaal samen gewerkt. De documentatie die voor makers en beheerders van website beschikbaar is wordt ieder jaar beter en is altijd up-to-date. Er wordt dagelijks gewerkt om WordPress beter te maken. Dit doen ontwikkelaars over de hele wereld. Hierdoor is er bij bijvoorbeeld een beveiligingslek vaak binnen enkele uren een nieuwe versie beschikbaar die het lek dicht. Dat er een grote community is blijkt wel uit deze cijfers; Aan de release van 4.8 hebben 346 “medewerkers” een bijdrage geleverd en WordPress was gelijk beschikbaar in 38 talen.

Schaalbaar en flexibel

WordPress is een flexibel systeem en zeker toepasbaar voor alle soorten bedrijven, ZZP’ers, MKB, grote Nederlandse bedrijven (Tele2, Diergaarde Blijdorp, Emerce, D66, Koffietijd), maar ook multinationals (bijv. CNN, Playstation, Beyoncé, Walt Disney, Sony). Het is mogelijk een webshop eraan te koppelen, om er extra talen aan te koppelen, maar ook verschillende websites binnen een WordPress omgeving te laten draaien. Je hebt dan een CMS waar meerdere websites draaien. Verder is het mogelijk om uitbreidingen van de website “naast” de basis van WordPress te bouwen. Hierdoor kan je dus toekomstige updates zonder problemen uitvoeren. Uitbreidingen kunnen worden gedaan doormiddel van plug-ins maar ook door ze te programmeren, het nadeel van een plug-in is dat er veel verschillende zijn en ze niet allemaal technisch goed zijn.

Nog een laatste punt, niet echt een belangrijke reden of voordeel maar wel iets wat handig kan zijn wanneer je een website wil laten maken.

WordPress is gratis

Dit horen wij vaak: WordPress websites zijn toch gratis? Eerlijk gezegd is dat niet helemaal waar. De software/het CMS is gratis beschikbaar voor iedereen (iedereen mag het downloaden, aanpassen en doorverkopen), je bent dus niet gebonden aan een “leverancier”. Het bouwen en houden van een WordPress website brengt echter wel kosten met zich mee. Dit geldt voor iedere website. De kosten voor een WordPress website bestaan o.a. uit domein registratie en hosting, installatie software op je server, bouwen van de website (styling). Daarnaast zijn er vaak kosten voor het onderhoud (veiligheid en up-to-date houden) van plug-ins en de software. Bij licentie software is dit vaak inbegrepen.

Wilt u ook een WordPress website laten maken? of wilt u meer informatie over onze websites en andere diensten neem dan contact met ons op.